|
ECONOMIE FINANTE PIATA IMOBILIARA discutii depre finante banci credite macroeconomie imobiliare tendinte prognoze politici instrumente anunturi gratuite
|
| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
admin Site Admin
Data înscrierii: 23/Noi/2007 Mesaje: 4580
|
Trimis: Vin Mai 29, 2009 11:01 am Titlul subiectului: |
|
|
Luna asta, un mare numar de salariat bugetari si pensionari, si-au primit salariile(respectiv pensiile) in bancnote noi cu serii succesive.
!!!!!!! |
|
| Sus |
|
 |
AristotelCostel senior
Data înscrierii: 06/Dec/2007 Mesaje: 1761
|
Trimis: Vin Mai 29, 2009 11:10 am Titlul subiectului: |
|
|
| admin a scris: | Luna asta, un mare numar de salariat bugetari si pensionari, si-au primit salariile(respectiv pensiile) in bancnote noi cu serii succesive.
!!!!!!! |
Eu știam că s-au închis fabricile de mase plastice.  |
|
| Sus |
|
 |
mmihai senior
Data înscrierii: 21/Ian/2008 Mesaje: 214
|
Trimis: Lun Iun 01, 2009 5:23 pm Titlul subiectului: |
|
|
regimul valutar al romaniei este un consiliu monetar de facto; declarativ e managed float.
Vasilescu a declarat ca emisiunea monetara este corelata cu intrarile/iesirile de euro. _________________ http://economiapentrutoti.blogspot.com/ |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin
|
Trimis: Lun Iun 01, 2009 6:11 pm Titlul subiectului: |
|
|
Inseamna ca au sa se tot emita in limita banilor imprumutati de la FMI.
qed.
Chiar daca se 'face " cursul BNR, lichiditatile astea ar trebui sa mearga direct in inflatie. Dar si asta se 'face" prin structura cosului de consum.
|
|
| Sus |
|
 |
Alexadi senior
Data înscrierii: 26/Noi/2007 Mesaje: 622
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 10:36 am Titlul subiectului: |
|
|
na ca iar ma autocitez
| Alexadi a scris: | | Alexadi a scris: | asta e un mare mister.
...
Si atunci de ce nu scade rezerva? |
------
soooo ce poate face bnr ca sa aiba "la bnr" niste euroi in plus, o zi pe luna?
Pai poate sa-i imprumute, doh.
qed |
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-a-luat-5-mld-euro-de-la-fmi-rezerva-a-urcat-cu-doar-2-mld-euro-cum-comentati-4476234/
Zice Vasilescu: din rezerva a plecat un miliard pt ca au expirat swapuri cu bancile locale, prin care BNR se imprumuta de euroi si le dadea lei.
De ce s-o fi ostenit nu stiu. poate pentru agentiile de rating...
Evident bancile locale stiau ca rezerva e o abureala pt ca chiar de la ei proveneau o parte din euroi, iar analistii saracii, mai bine ii lasa in durerea lor.
Articolul din ZF e cam asa: au iesit 1 mld de la rmo, 1 mld de la swapuri si 0.5 mld de la deprecierea usd. total iesiri 4.3 mld.
oook.
Cert e ca whatever artificii s-au folosit pt a umfla rezerva cu aproape 3 mld euro, (nu doar cu 1 mld de la bancile locale cat a recunoscut Vasilescu), acuma s-a cam renuntat la ele.
Peste vreo 2 ani cand vom returna cele 5 mld de la FMI si BNR va fi intervenit din nou pe piata valutara, ce o mai ramane din rezerva.... |
|
| Sus |
|
 |
manole_insusi senior
Data înscrierii: 29/Noi/2007 Mesaje: 132
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 10:51 am Titlul subiectului: |
|
|
Daca avem de facto consiliu monetar sunt curios ce parere vor avea atunci cand populatia va incepe sa-si preschimbe economiile in euro.
Cel putin actiunea guvernului cu Prima Casa ne indeamna pe toti sa economisim in euro, cata vreme pragul e fixat in euro 60000 si toate referintele se fac in euro. Cum e sa te duci la banca si avansul de 5% pe care l-ai calculat sa fie 12500 de lei sa echivaleze doar cu 2999 de euro? Mai bine economisesti direct in euro si gata.
Chiar, credeti ca s-au gandit la chestia asta? Sa fie coerenti? Eu nu cred. |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 11:04 am Titlul subiectului: |
|
|
De multa vreme nu mai 'economiseste " cineva in lei.
Nici firmele nu mai stau pe altceva decat pe euro sau pe marfa.
Leul serveste pentru a se plati salarii si pensii si ulterior pentru a se cumpara euro sau pentru a se cumpara patrunjel la piata. |
|
| Sus |
|
 |
mmihai senior
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 12:10 pm Titlul subiectului: |
|
|
Alexadi, se pare deci ca Reuters au avut dreptate in articolul pe care l-ai citat, acolo unde nu dadeau rezervele cu ~ 2 miliarde. Nice find!
Manole, eu "guesstimez asa".
1 - gandirea BNR a fost urmatoarea : legam leul de euro, neoficial, pastram deschisa oricand posibilitatea sa ajutam guvernul (emisiune monetara, sprijin indirect etc).
2 - ministerul de finante nu a recunoscut niciodata ca existat inflatie in romania si nu a permis niciodata sa se aduca la zi cheltuielile functie de inflatie. Din acel moment, au inceput toate companiile (care puteau) sa fuga de leu prin orice metode.
Exemplu simplu: cumperi un echipament in 1992, 1000 lei, amortizare oe 10 ani, cate 100 de lei pe ani. Din 1990 - 2000 am avut inflatie de 2 sau 3 cifre, enorma. Compania avea venituri mari in lei (din cauza de inflatie) dar cheltuielile erau tot 100 de lei. Rezulta un profit serios, gata de impozitare. Profitul ala nu exista si era doar inflatie. Din 4 in 4 ani guvernul mai permitea o reevaluare - apa de ploaie.
3 - toata lumea gandea si platea in euro, insa masa monetara in euro e fixa (dpdv al Romaniei), nu o poti manevra asa usor - din acest motiv, pana in 2004 nu a existat creditare retail serioasa in euro.
Din 2004, au inceput sa intre euro, la inceput pe bursa, dupa aia in banci, nato, ue toata lumea cu sperantele sus. Intrau euroi la greu, bnr trebuia sa faca eforturi si tina cursul sus; au intrat bani adevarati, activele romanesti erau putine, ce sa faca si ele - s-au scumpit.
Cand toata lumea credea ca o sa intre euroii fara numar, robinetul s-a oprit brusc. Intre timp toata lumea avea credite in euro, cursul e principalul indicatori si poate face diferenta intre default sau nu. BNR a permis intentionat aceasta situatie, si s-au gandit prea putin la consecinte. E adevarat, incepusera negocierile cu fmi din decembrie 2008, dar oricum, raul fusese facut.
Politica fiscala prociclica a lui tariceanu a fost aia care ne-a pus in genunchi cu adevarat, dar pe partea cu euroizarea economiei, bnr-ul are partea ei de responsabiltiate.
Contraexemplu - Cehia, 60% din ipoteci sunt in moneda locala. _________________ http://economiapentrutoti.blogspot.com/ |
|
| Sus |
|
 |
Alexadi senior
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 1:22 pm Titlul subiectului: |
|
|
referitor la pensiile platite cu bani noi.
guvernul se imprumuta de cateva ori pe luna de la banci
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/emisiuni/index.htm
bancile dau lei, electronici, si primesc titluri de stat
bnr face apoi licitatie repo, primind de la banci titluri de stat si dandu-le lei electronici.
http://www.bnro.ro/Operatiuni-de-piata-monetara--3908.aspx
BNR ia leii electronici din click dreapta. Mi-ar place si mie un mouse ca al lor.
La BNR in contabilitate apare pe o parte x miliarde lei in circulatie, pe partea cealalta tot x miliarde titluri de stat. excelent.
Statu plateste cash pensiile si solicita bancnotele la BNR. Astfel banii noi electronici devin bancnote de polimer cu serii la fel de noi.
Totul e bine cand BNR are euroi multi in rezerva, pt a sustine cursul.
Din fericire si politica BNR e de a interveni tare pe piata valutara, nu ca polonezii ce se ascund dupa MEF-ul lor cand fac interventii, si alea timide. |
|
| Sus |
|
 |
mmihai senior
|
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 6:14 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Conform unor declaratii guvernamentale la sfarsitul lui aprilie aufost mari dificultati cu plata salariilor si pensiilor |
|
| Sus |
|
 |
mmihai senior
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 6:19 pm Titlul subiectului: |
|
|
pai cine a secat piata de lichiditate ca sa mentina cursul, pana cand vine imprumutul? nu bnr?
imprumutul a venit chiar la timp, a salvat campania electorala. Imi este clar, austeritatea bugetara nu este posibila in an electoral, si nici nu ar fi indicata. Ieftinirea economiei trebuie sa se faca prin de - "euroizare" si scumpirea simultana a euro. De fapt doar scumpire euro.
In letonia, din cauza lipsei de lichiditate se venise cu propunerea ca platile sa se faca in vouchere...
Ma preocupa de ceva timp de cash-ul nemonetar in circulatie, si care nu e luat in calcul de nicio institutie
- bonuri de masa - 2 milioane(?) de salariati x 8.48 x 21 ron pe luna. De ce ne mai miram de mancarea scumpa din Romania, cand aruncam cu funny money in stanga si in dreapta?
- bonuri cadou;
- tichete de cresa;
- nou introdusele tichetele de concediu.
Iata cum se (mai) creeaza ceva lichiditate...din nimic. _________________ http://economiapentrutoti.blogspot.com/ |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin
|
Trimis: Mar Iun 02, 2009 6:28 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cash-ul asta nemonetar e de "unica circulatie" si nu se poate tezauriza.(are data limita de folosire). De asemenea, nu poate fi purtator de dobanda. Adica se duce intotdeauna direct in consum, dupa care piere si se emite alta masa.
Toate astea vor functiona pana cand cash-ul nemonetar va incepe sa fie vandut si cumparat, pana cand se va forma o piata. Daca tot creste masa cash-ului nemonetar, fenomenul e inevitabil. |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin
|
Trimis: Mie Iun 03, 2009 10:43 am Titlul subiectului: |
|
|
BNR a injectat la inceputul acestei saptamani in piata bancilor aproape 3,6 miliarde de lei (circa 860,6 milioane de euro), printr-o operatiune de tip repo cu 15 participanti, linformeaza NewsIn. Dobanda este de de 9,5% pe an si scadenta la o luna.
Alta noutate este ca BNR a decis sa permita companiilor straine sa deschida conturi in lei la bancile din Romania, au declarat oficialii Camerei de Comert si Industrie Bulgaro-Romana, citati de Agerpres.
|
|
| Sus |
|
 |
Alexadi senior
|
Trimis: Mie Iun 03, 2009 1:32 pm Titlul subiectului: |
|
|
| contul de capital e liberalizat de ceva ani. acuma au aflat si bulgarii... |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
|